Καλώς ήρθατε στη σελίδα του Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) Νικηφόρου

 Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση !  Για οποιονδήποτε λόγο μη διστάσετε να μας στείλετε e-mail: mail<στο>gym-nikif.dra.sch.gr

Λίγα λόγια από τη Διευθύντρια του σχολείου (Απρ. 2014)

 

Βοτανόκηπος

 Φέτος, το σχολείο μας εγκαινίασε μια τριετή συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το Εργαστήριο GERi lab του Πανεπιστημίου καθώς και με την ΑΜΚΕ ROOTS. Στο πλαίσιο της συνεργασία αυτής οι μαθητές μας μαζί με ερευνητές του Εργαστηρίου δημιούργησαν ένα μικρό χώρο πειράματος με αντικείμενο τη διάβρωση του εδάφους, και φύτεψαν αρωματικά φυτά εντός και εκτός του αύλειου χώρου του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 ολοκληρώθηκε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Δημιουργία Βοτανόκηπου στο σχολείο μας». Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Παμπούκα Θεοδοσία (ΠΕ02) και Σισμανίδη Ιωάννη (ΠΕ02) και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Νικηφόρου (μόνο οι γυμνασιακές τάξεις, σύνολο 38 μαθητές και μαθήτριες).

Από την αρχή του προγράμματος εστιάσαμε στις ιδιότητες και τη χρήση των αρωματικών φυτών. Δημιουργήσαμε μικρά φυτολόγια μέσα στις τάξεις ενώ προσπαθήσαμε να εντάξουμε δράσεις και πληροφορίες σχετικά με τα αρωματικά φυτά και στα υπόλοιπα μαθήματα (π.χ. Βιολογία, Αρχαία από μετάφραση, Θρησκευτικά).

Στόχος ήταν η δημιουργία του Βοτανόκηπου πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με το Δήμο Παρανεστίου και τη Σχολική Επιτροπή, για προετοιμασία του χώρου εκτός σχολείου στον οποίο επεκταθήκαμε για τη φύτευση, καθώς και για την αγορά των βιολογικών σπορείων. Επίσης, χρειάστηκε να έρθουμε σε πολύ στενή συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το Εργαστήριο GERi lab του Πανεπιστημίου καθώς και την ΑΜΚΕ ROOTS.

Η συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Protect-Streams-4-Sea και είχε ως θέμα την προστασία των υδατορεμάτων και τη σημασία τους για τη διατήρηση καθαρών θαλασσών, στην περίπτωσή μας της Μεσογείου. Η συνεργασία αυτή θα έχει διάρκεια τριών χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές μας θα ασχοληθούν με τη διάβρωση του εδάφους. Για το λόγο αυτό θα κάνουν συστηματικές μετρήσεις με την καθοδήγηση των ειδικών του εργαστηρίου σε δύο πειραματικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί εντός και εκτός του σχολικού χώρου.

Προκειμένου να ετοιμαστούν οι χώροι που θα δημιουργούνταν οι δύο πειραματικοί χώροι, καθοριστική ήταν η συμβολή του Δήμου Παρανεστίου που μας παραχώρησε τα απαραίτητα υλικά (καλό χώμα, σπορεία αρωματικών φυτών) ενώ καθάρισε το χώρο εκτός σχολείου που δημιουργήσαμε το μεγάλης κλίμακας πείραμα, μετατρέποντας έναν εγκαταλειμμένο χέρσο χώρο σε έναν βοτανόκηπο που μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα εμπλουτιστεί με φυτά και θα μετατραπεί σε έναν πρωτότυπο κήπο με άκρως οικονομικά ως προς το νερό φυτά που το ριζικό τους σύστημα θα προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Στις 18 και 19 Μαΐου έγιναν ενημερώσεις από τα μέλη του Εργαστηρίου GERi lab με την αξιοποίηση οπτικοακουστικών μέσων (video-PowerPoint) και ακολούθησε συζήτηση για την αξία του νερού, τον υδρολογικό κύκλο, τα μέρη ενός ποταμού, το πρόβλημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών και τέλος για τη διάβρωση του εδάφους. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου με τον ιδρυτή του «Πελίτι»  με θέμα τους παραδοσιακούς σπόρους, τη σημασία τους για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον ενώ μετά συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι με την επίβλεψη θεατρολόγου-εμψυχώτριας και αξιοποίησαν βιωματικά όλη την προηγούμενη γνώση, ώστε μέσα από τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση να αντιληφθούν την ευθύνη που έχουμε όλοι να προστατέψουμε το περιβάλλον. Στις 19 Μαΐου ο αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΔΙΠΑΕ και Project manager, κ. Ζαΐμης Γιώργος, ενημέρωσε τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τους προσκεκλημένους (Αντιπεριφερειάρχη του νομού Δράμας, Αντιδήμαρχο Παρανεστίου, Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών και Παιδαγωγικό Υπεύθυνο του σχολείου μας, Προϊσταμένη ΔΔΕ Δράμας, υπεύθυνο Εκπαιδευτικών θεμάτων ΔΔΕ Δράμας) του σχολείου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Protect-Streams-4-Sea στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκαν οι δράσεις ευαισθητοποίησης. Στη συνέχεια όλοι μαζί φύτευσαν αρωματικά φυτά (αχίλλεια, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.α.) στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Επίσης, δημιουργήθηκε μια πειραματική περιοχή με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν στα επόμενα χρόνια πώς τα φυτά μειώνουν την εδαφική διάβρωση. Το γεγονός καλύφθηκε από πανελλήνιας εμβέλειας κρατικό τηλεοπτικό σταθμό σε ζωντανή σύνδεση (ΕΡΤ3 εκπομπή «Περίμετρος»).

Ενημέρωση των μαθητών και των επισκεπτών μας από τον project Manager του έργου και καθηγητή του ΔΙΠΑΕ, κ. Ζαΐμη Γιώργο

 Ενημέρωση των μαθητών και των επισκεπτών μας από τον projectManagerτου έργου και καθηγητή του ΔΙΠΑΕ, κ. Ζαΐμη Γιώργο

Η κατασκευή του χώρου του πειράματος από τους μαθητές μας και τους ερευνητές του Εργαστηρίου GERi lab.