Καλώς ήρθατε στη σελίδα του Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) Νικηφόρου

 Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση !  Για οποιονδήποτε λόγο μη διστάσετε να μας στείλετε e-mail: mail<στο>gym-nikif.dra.sch.gr

Λίγα λόγια από τη Διευθύντρια του σχολείου (Απρ. 2014)

 

Ο  Ν Ι Κ Η Φ Ο Ρ Ο Σ

 

 

Η θέση μας

Ο  Νομός μας

 Ο Δήμος μας από τους χάρτες της Google

 Δημοτικό Διαμέρισμα Νικηφόρου

Ο Νικηφόρος (παλιά ονομασία Νουσρατλή), βρίσκεται σε απόσταση 15km ανατολικάαπό την πρωτεύουσα του νομού Δράμας, την πόλη της Δράμας και είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου.

Το Τοπικό Διαμέρισμα ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ αποτελούν οι οικισμοί: Νικηφόρος, Μαρμαριά, Μικρολίβαδο και Μυροβλήτης. Οι κάτοικοι αριθμούν τους 546.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: Στο Νικηφόρο εγκαταστάθηκαν πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά και μετά απ? αυτήν, προσφυγικές οικογένειες, ως εξής:

Οι Ηπειρώτες κατάγονταν από τα Ζαγοροχώρια, τη Λάιστα, κ.ά. μέρη της Ηπείρου.

Οι Θράκες κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη, Σαράντα Εκκλησιές, Νύμφες Κων/λης, Φανάρι της Σηλυβρίας, Κάλφας. Σαμάκοβο, κ.ά. μέρη της Ανατ. Θράκης, καθώς και από την Πάνορμο της Προποντίδας.

Οι Μικρασιάτες κατάγονταν από την Προύσα και τα χωριά Κελεσέν, Σούσουρλου, Νταγκσάρ, κ.ά. της ίδιας περιοχής.

Οι Πόντιοι κατάγονταν από τις πόλεις Αμισός και τα χωριά Κελές Κιόι, Τσαρσαμπάς, κ.ά. της ίδιας περιοχής, Βεζίρ Κιοπρού και το χωριό Καπλάν κ.ά. της ίδιας περιοχής, Πάφρα και την κωμ/λη Αλάτσαμ, το χωριό Τομούζ Αλάν κ.ά. της ίδιας περιοχής, από το χωριό Δερέκιοϊ της περιοχής Επές, από τα μέρη της Αργυρούπολης και της Τραπεζούντας, καθώς και λίγοι από την περιοχή Καρς.

Επίσης, εγκαταστάθηκαν λίγες οικογένειες από την Αρμενία, τον Πύργο Ηλιείας, καθώς και Σαρακατσάνοι.

Οι  Έλληνες  στον  τότε  Νικηφόρο  ήταν  γύρω  στους  3500.

 Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η γεωργία.  Καλλιεργούσαν  στάρι  και  καπνό. Τότε  ο  Νικηφόρος  έβγαζε τον  καλύτερο  καπνό  που  λεγόταν  μπασμάς. Σήμερα οι ασχολίες είναι ίδιες