Καλώς ήρθατε στη σελίδα του Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) Νικηφόρου

 Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση !  Για οποιονδήποτε λόγο μη διστάσετε να μας στείλετε e-mail: mail<στο>gym-nikif.dra.sch.gr

Λίγα λόγια από τη Διευθύντρια του σχολείου (Απρ. 2014)

 

Συζητώντας για την κινηματογραφική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (4-12-23)

Στις 4 του Δεκέμβρη 2023 είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε με τους μαθητές του σχολείου μας, την κινηματογραφική μεταφορά του πιο σημαντικού για πολλούς  έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, της «Φόνισσας».

Έπειτα από συνεννόηση  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας με το μοναδικό κινηματογράφο της πόλης μας, μαζί και με μαθητές άλλων σχολείων του νομού, παρακολουθήσαμε μια ειδική πρωινή προβολή.

 

Στο κομμάτι της ταινίας, τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις συγκλονιστικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών, της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στο ρόλο της Φραγκογιαννούς και της Μαρίας Πρωτόπαππα στο ρόλο της μητέρας της. Τους άρεσαν πολύ, επίσης, η φωτογραφία και τα σκηνικά, ενώ θεώρησαν πολύ πετυχημένη την αναπαράσταση της εποχής.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους ήταν οι σκέψεις και οι συζητήσεις που προκάλεσε η ταινία για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία διαχρονικά.

Τις μέρες που ακολούθησαν, κυρίως οι μαθήτριές μας, κατανόησαν και τα κίνητρα των πράξεων της Φραγκογιαννούς, δίχως βέβαια να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες πράξεις της και το «ψήλωμα» του νου της, αλλά βρήκαν και ομοιότητες όσον αφορά την κακοποίηση που υφίσταντο οι γυναίκες τότε και οι γυναίκες σήμερα.

 Με τη βοήθεια της ματιάς της σκηνοθέτιδας που αντανακλούσε και το σύγχρονο πρόβλημα της συνεχούς κακοποίησης και των τόσων γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια, οι μαθήτριές μας, αλλά και οι μαθητές μας, συνειδητοποίησαν ότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκατοντάδες γυναίκες που υφίστανται αδικίες και κακομεταχείριση ανάλογη εκείνης που βίωσε η ηρωίδα του Παπαδιαμάντη.

Επηρεάστηκαν δε τόσο πολύ από αυτή την κινηματογραφική εμπειρία, που τα παιδιά της Β΄ Λυκείου αποφάσισαν και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους με αναφορά στα προβλήματα και τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος έφηβος.

Ήταν μια δράση με πολλαπλά κέρδη τόσο στο αισθητικό κομμάτι όσο και στο καθαρά εκπαιδευτικό, μια δράση που γέννησε σκέψεις, ξύπνησε συναισθήματα και προκάλεσε έντονο προβληματισμό.

Νομίζω ότι όλη η συζήτηση που προέκυψε μετά την ταινία, μας έκανε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καλύτερους ανθρώπους, με περισσότερη ενσυναίσθηση.