Καλώς ήρθατε στη σελίδα του Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) Νικηφόρου

 Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση !  Για οποιονδήποτε λόγο μη διστάσετε να μας στείλετε e-mail: mail<στο>gym-nikif.dra.sch.gr

Λίγα λόγια από τη Διευθύντρια του σχολείου (Απρ. 2014)

 

Συμμετοχή στο Aquacycle

Το σχολείο μας συμμετείχε στις 2/3/2022 στην περιβαλλοντική δράση με θέμα " Βιώσιμη επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων στην περιοχή της Μεσογείου". Έγινε επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών από τους υπεύθυνους του ΕΚΕΤΑ πάνω στο πρόγραμμα "AQUACYCLE" που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των αστικών λυμάτων ώστε να γίνει πηγή νερού διαθέσιμη για πολλαπλές χρήσεις.

 

 

Λίγα λόγια για το έργο AQUACYCLE (https://enicbcmed.eu/projects/aquacycle)

 

Οι ανάγκες για νερό στην περιοχή της Μεσογείου εντείνονται από τη συνεχή αύξηση τόσο του πληθυσμού, όσο και της κατανάλωσης νερού ανά άτομο, τις περιοδικές ξηρασίες και την ανομοιόμορφη κατανομή, χωρικά και χρονικά, των βροχοπτώσεων ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το έργο AQUACYCLE αποσκοπεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση και καθιέρωση της επαναχρησιμοποίησης κατάλληλα επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, και ιδιαίτερα στις χώρες της Νοτίου Μεσογείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Η προσπάθεια αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. και οι φορείς που συμμετέχουν στους διαλόγους και τις πρωτοβουλίες για το νερό στην περιοχή.

 

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, το έργο AQUACYCLE εισάγει μια καινοτόμο, «πράσινη» τεχνολογική προσέγγιση στην επεξεργασία λυμάτων για μικρής και μεσαίας κλίμακας οικισμούς. Η νέα, οικολογικά ελκυστική τεχνολογία με το ακρωνύμιο APOC (Anaerobic digestion – Photocatalytic Oxidation – Constructed Wetland) συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας (αναερόβια χώνευση), με την αποτελεσματική εφαρμογή φυσικών συστημάτων (τεχνητός υγροβιότοπος) και την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας (ηλιακός φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας), για την αποτελεσματική τριτοβάθμια επεξεργασία των  αστικών  λυμάτων,  με  ελάχιστο κόστος λειτουργίας και μέγιστο περιβαλλοντικό όφελος. Η καινοτόμος τεχνολογία APOC αποτελεί επίσης, ένα εξαιρετικό πρότυπο εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας, επειδή επιτρέπει την ανάκτηση πολύτιμων παραπροϊόντων της επεξεργασίας όπως το στερεό χωνευμένο υπόλειμμα, το οποίο αποτελεί χρήσιμο εδαφο-βελτιωτικό, και το βιοαέριο από την αναερόβια χώνευση, ως μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η τεχνολογία APOC προσφέρει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα καθώς εκμηδενίζει τις οσμές, ενώ ο τεχνητός υγροβιότοπος που δημιουργείται εξασφαλίζει την προστασία της βιοποικιλότητας και συνάδει με τις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Τα οφέλη και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας APOC πρόκειται να προβληθούν με την επίδειξη της λειτουργίας πιλοτικών συστημάτων δυναμικότητας 5 - 15 κυβικά μέτρα ημερησίως, σε τρεις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Λίβανος και Τυνησία). Οι επιδεικτικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, οπότε θα ακολουθήσει η πιλοτική λειτουργία.

 

Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του AQUACYCLE θα έχει ενισχυθεί η διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων για  επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και θα έχουν εκπονηθεί 3 τοπικά σχέδια δράσης στις περιοχές μελέτης. Τα σχετικά έργα θα επιτρέπουν  επαναχρησιμοποίηση συνολικά 900.000 κυβικών μέτρων το χρόνο επεξεργασμένου νερού, ενώ τα σχέδια δράσης θα προωθηθούν σε τοπικές αρχές και φορείς που ασχολούνται με  επενδύσεις και υλοποίηση έργων υποδομής.

 

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 7 κύριους εταίρους από την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ισπανία, τον Λίβανο, και την Τυνήσια καθώς και από 4 συνεργαζόμενους εταίρους από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Αλγερία και το Μαρόκο.  Το ΕΚΕΤΑ συντονίζει το έργο στο οποίο συμμετέχουν το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) (καθ. Αναστάσιος Καράμπελας, Συντονιστής, Δρ. Κωνσταντίνος Πλάκας,  Διαχειριστής Έργου) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου με τίτλο «AQUACYCLE: Βιώσιμη Επεξεργασία και Επαναχρησιμοποίηση Λυμάτων στην Περιοχή της Μεσογείου» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENI CBC Med (Διασυνοριακής Συνεργασίας ENI «Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου), το ΕΚΕΤΑ σκοπεύει να υλοποιήσει σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με την προώθηση της πρακτικής της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στις άνυδρες χώρες της Μεσογείου μέσα από την ανάπτυξη και επιδεικτική λειτουργία καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες εκπαιδευτικές δράσεις και  κατόπιν σχετικής συνεννόησης, πραγματοποιήθηκε στις 2/3/2022 επίσκεψη στο σχολείο μας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τους σκοπούς και τα αποτελέσματα του έργου AQUACYCLE, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό διαθέσιμα εργαλεία του έργου, όπως η 3D μακέτα της τεχνολογίας APOC, η εφαρμογή VR για την περιήγηση των μαθητών σε ένα ψηφιακό σύστημα APOC (με χρήση των κινητών τηλεφώνων τους), βίντεο, και άλλο έντυπο υλικό.

Επίσης, προβλέπεται στο τελικό συνέδριο του έργου που θα υλοποιηθεί στο Λίβανο, το 2023, να προβληθούν έργα (ζωγραφιές, κατασκευές, κλπ.) μαθητών τόσο από Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Μεσογείου, με αντικείμενο την επαναχρησιμοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων (όπως είναι τα αστικά λύματα) αλλά και την τεχνολογία APΟC (μέσα από τα μάτια των μαθητών).